Ray Marine problem E22078 st70 wind transducer

working for year, until s last week. run into an ITC5 2 years ago, working great. Vane show correctly, but now wind speed is getting a little flaky. Re stripped and seated bottom of mast connection, and also connection to the ITC5 in the nav station. NO effect. i do see voltages and readings but they are not correct typically. range from 0.00 to 48 or more knots. see highest speed max numbers for just a few monutes before the recording? the two leftmost instruments are Left is True Wind, and second from left is Apparent Wind in case you are wondering. (T@L-Y-N-C-H.com (631) 384-5791 dont want to spiderman this twice and wait 3 weeks plus in the middel of my sailing season and i am in 1st place in division? is it the tranducer? have you seen this? Is it repairable or after shipping and etc better to buy a new/refurbed one? Is there a NO CABLE transducer from service that is not $500 ??? holy c*** that's half my whole system cost? btw this is second tranducer the first failed the first month i had the ST70 wind speed, direction, boat speed, temp, depth setup. Thank you.

Views: 1001

Comment

You need to be a member of Raymarine Technical Forum to add comments!

Comment by Thomas J. Lynch on July 2, 2014 at 6:45am

No super happy, went up the 42' stick in 20 kts sustained and 25 kts plus gusts.   Swapped a known working transducer my Raymarine, Navico/B&G/SimRad and etc certified installer lent me.  NOT my masthead transducer. <frown>  We REDRESSED the terminal block on the head, we cut and put fresh connectors on the ITC 5 connection.   Still have B/S, depth, and wind DIRECTION working fine.  Only wind speed is broken/wrong.  there is voltage at the terminal block and at the ITC5 connection.  I HOPE it is the ITC5.  IS there an advance replacement option?  I will priority mail the unit today, but fear with the holiday's and your backlog it will be WEEKS until this is remedied, fixed or replaced?  I have now NO speed, wind dir or speed, no depth!!!!  Please advise RMA number or procedure as calling in has been a disaster with the shortage of folks and backlog.  (631) 384-5791 is cell and T@L-Y-N-C-H.com email.  Thanks.

Comment by Thomas J. Lynch on June 27, 2014 at 5:17pm

THANK YOU for the reply.  Have you seen just ONE input on the ITC 5 go south before?   i have depth, boat speed, and i did have compass, as well wind speed/direction ALL connected to the ITC5?  My point in asking is IF i drop the masthead unit anyway to troubleshoot it or know NOT to send it in for repairs and just send the ITC5?  Or to NOT send the ITC 5.    If i send the ITC 5 my entire sailing system is DOWN for what 2 to 4 weeks?  I am out of commission for racing?  (or back to a cup, string, line of site dead reconing, and sextant?  

Comment by FLOB - Raymarine, US on June 27, 2014 at 4:49pm

It is either the PCB in the masthead which can be serviced or the ITC5 itself. It is hard to tell since it is giving you speed even if it is not correct. 

Comment by Thomas J. Lynch on June 27, 2014 at 4:22pm

i guess its just me in here?  Swapping all this Raymarine out for B&G is starting to look like a better option even if more expensive?

Comment by Thomas J. Lynch on June 27, 2014 at 8:46am
I think i am just looking for some Raymarine product technical "experience" to guess if this has ever turned out to be wiring or connections? Or is it most likely 98% the transducer? I can probably get a working substitute, climb up and swap it? and send mine back for repair for a month or so, OR is there an advance replacement refurb program so i can pay in advance and you send me a refurb or replacement and i can go up ONCE!!!!!! and when i have the permanent fix?
Comment by Thomas J. Lynch on June 23, 2014 at 6:23pm

meant to say working for YEARS (2008/2009) wind just bugged out last week and now erratic and unstable.

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Photos

  • Add Photos
  • View All

Latest Activity

Donald Evans replied to Scott A Crego's discussion NMEA0183 (R08004) for my A65
"llllll"
15 hours ago
Donald Evans replied to Scott A Crego's discussion NMEA0183 (R08004) for my A65
"Replacement NMEA cables are to be found here: http://www.gps-galore.co.uk/?product_cat=nmea-0183-cable What happened? did someone scrub the link off? There are so many people out there that can't afford to buy new plotters. Please leave it on…"
17 hours ago
Donald Evans replied to Scott A Crego's discussion NMEA0183 (R08004) for my A65
17 hours ago
James Riley updated their profile
Sep 16
Stephen Gwyn replied to John M Busciglio's discussion ST1000+ ST2000+ Autopilot PARTS needed
"I had the same problem with the ram tube spinning. I opened up the case to find circular bits of plastic at the bottom of the case. I made a bushing to fit between 4. the lead screw drive pulley and 7 the gear box support plate out some food…"
Sep 14
walt hoover replied to walt hoover's discussion autopilots
"I'm now installing the autopilot type 2 pump. When connecting into the steering system can I just tee into the three hydraulic lines or is there a different circut setup. My instruction sheet has me a bit stumped because it shows the pump…"
Sep 10
David Lane updated their profile
Aug 29
dave abrams replied to Erik Hillenmeyer's discussion NMEA GPS to DSC VHF connection
"My set up is all raymarine, S6002 autopilot and an A70 display.  how can I connect my dsc vhf to pick up the gps signal?  hopefully I can do this on the pedistile and not have to run wires back to th computer.  plas keep it simple if…"
Aug 18
Gregory S******* updated their profile
Aug 10
Folkmeister replied to Mikael H's discussion Show vessels name from AIS
"Reactivating this old thread -   My prior boat had an e7 and AIS650 which worked great, vessel names were displayed with target info.  My new boat has older e80 and e120 plotters.  We have just installed AIS, but the vast majority of…"
Aug 10
Carol Shores updated their profile
Aug 8
Jorge Chubretovich updated their profile
Aug 3
J&G Marine supply replied to Don Gulliver's discussion AIS recommissioning
"Where on the web is the procedure to reset the mmsi.  Iknow pro ais to program but how do you clear the old mmsi"
Jul 17
Richard Gard liked Tom MacAllister's discussion E80 Issues
Jul 17
Richard Gard liked Miguel Gonzalez del Rey's discussion E120 -E80
Jul 17
Richard Gard replied to Adam Hyde's discussion New C125 won't display NMEA 0183 depth data
"subscribed"
Jul 17

© 2018   Created by Moderator - Raymarine, US.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service