ST5000 Plus Auotopilot using linear rudder reference on a pair of outboards.
No rudder reference is displayed while in standby mode. Shows up when in auto mode, but does not track correctly. No warnings or error message displayed. Heading is correct.
Disconnected and measured for resistance.
Red to green shows 5K
Red to blue shows 2.5K
Green to blue shows 2.7k

Reconnected all connections, still no rudder reference.
What should I try next?

Views: 1623

Reply to This

Replies to This Discussion

Rekindling old thread - ST5000+ rudder indicator suddenly disappeared in Standby mode this season (it shows when Auto is engaged).  Had re-power done over winter so a lot of activity in engine room, could be a coincidence, but would like to know what steps to take to troubleshoot.  Are there step by step instructions to try the dealer setup fix Frank used above?  Any help would be appreciated.  Thank you.

I replaced the rudder position rode on the outboards.
You might want to check wiring around that arrea.

Update-went in to Dealer Setup and changed Pilot type to Sail (mine is Hydro), exited and turned off, went back in and changed back to Hydro, still no indicator showing.  Removed unit and tested wires- Red/Green shows 4.7, Red/Blue and Green/Blue both showed 4.95 constant, even through lock to lock turns.  Not sure what else to try, will sea trial later today to confirm AP is functioning properly in AUTO mode.  

FYI-Unit is installed on twin Mercruiser I/O with Hydraulic steering, set up for Hydro mode and has worked flawlessly up to this point.  Rudder Indicator is important guage, especially for docking.  Any additional help would be greatly appreciated.

Hi Kyle,

I suggest you call into Tech support while at your helm and have the tech talk you through the sequence that I tried to explain in my post. I don't totally recall all the steps, but I do remember that it was quite easy and ended in successfully displaying the rudder position in standby mode. Your symptoms sound exactly like the ones I had, and I'm pretty confident they will be able to talk you through this.

Frank
 
Kyle said:

Update-went in to Dealer Setup and changed Pilot type to Sail (mine is Hydro), exited and turned off, went back in and changed back to Hydro, still no indicator showing.  Removed unit and tested wires- Red/Green shows 4.7, Red/Blue and Green/Blue both showed 4.95 constant, even through lock to lock turns.  Not sure what else to try, will sea trial later today to confirm AP is functioning properly in AUTO mode.  

FYI-Unit is installed on twin Mercruiser I/O with Hydraulic steering, set up for Hydro mode and has worked flawlessly up to this point.  Rudder Indicator is important guage, especially for docking.  Any additional help would be greatly appreciated.

Thanks for the feedback Frank.  I finally contacted Tech support Friday while at the helm.  First person was not able to help and basically told me system is out of date and probably not repairable but didn't have one in front of them to try to walk me through.  He then passed me on to someone else who he said would be more familiar and naturally all I got was his voicemail.  Here we are 2 business days later and I haven't heard anything from them so I'm still where I started.  At least the AP works while engaged in AUTO mode.

Kyle,

I seem to recall that when I first tried changing the pilot type, I did not press and hold (for 2 seconds) the standby button as required to exit and save the change. Fortunately, the guy I had on the phone caught my error, and the second time I tried, I exited correctly, allowing me to save the change, and ultimately fix the missing rudder bar mystery. I'm hoping that maybe you made the same error???

Frank

Reply to Discussion

RSS

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Photos

  • Add Photos
  • View All

Latest Activity

Eric West updated their profile
Tuesday
Mark Chapman updated their profile
Jan 12
aaron sherman updated their profile
Jan 10
Craig T. Olsen updated their profile
Dec 31, 2017
David Lane replied to Tiago Menezes's discussion Night mode
"Good day and happy new year to this forum group.   Question: When can we expect Raymarine to ad a night color palette to its line of MFDs?  It’s been talked about in this forum for at least 3 years.   I am 100% satisfied with…"
Dec 31, 2017
Bob Atkins replied to Bob Atkins's discussion Current C-MAP NT+ and NT chart chips do NOT work properly on RL70C
"Hi Thomas, Please read the moderator's instructions on April 8, 2013 and my posting on October 31, 2013 on page 1 of this discussion. The issue has to do with the Plotter Mode setting. The Plotter Mode must be OFF for all…"
Dec 30, 2017
THOMAS A RICH replied to Bob Atkins's discussion Current C-MAP NT+ and NT chart chips do NOT work properly on RL70C
"Good Morning, I also have a Rl80 with the old chip and has worked perfect without any updates except last month it performed exactly as you described.  The maps I have always used now say no Data.  I was going to buy a new chip, but not…"
Dec 30, 2017
Northlightinvest replied to Ben Campbell's discussion Wheelpilot Broken Part
"Dear raymarine team! Please, give information, that where can I order this part from Hungary. 3001-984-B Thanks!"
Dec 27, 2017
Russ Colombo left a comment for lee christiansen
"Lee: Guilty as charged, now gleeful denizen of Marco Island and still sailing.  How good of you to contact, and what news??? "
Dec 14, 2017
Russ Colombo and lee christiansen are now friends
Dec 14, 2017
Russ Colombo updated their profile
Dec 13, 2017
Herve Pugin replied to cliff mesirov's discussion Mirroring via VGA to HD TV
"I have a trouble with a Gs95 HDMI output, Is the format the same: 720P ?"
Dec 11, 2017
Matthew Peacock replied to Philippe Jean Figueroa's discussion System builder and Visio icons
"Bump.  Still not resolved."
Dec 2, 2017
Bill Sincox updated their profile
Dec 1, 2017
David Jovanovic commented on Ross Smelley's blog post ECI-100 to Volvo Penta EDC1
"I hawe the same question ! Regards"
Nov 24, 2017
Sam updated their profile
Nov 20, 2017

© 2018   Created by Moderator - Raymarine, US.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service