I have a i60 Wind Indicator.  I also have a i50 speed indicator and an e125 Multifunction Display.  The speed transducer got fouled and the speed indicator read zero.  I noticed that this caused the Wind Indicator to read the same for the True and Apparent Wind.  Does the Wind indicator use the i50 speed to calculate the true wind?  It seems like it should use the COG and the SOG from the Multifunction Display (GPS).  Otherwise, the Wind Indicator would indicate true wind plus current, not the true wind.

Views: 145

Reply to This

Replies to This Discussion

True Wind calculations are produced by Speed Through the Water, not Speed Over Ground.  So it will required Speed Through the Water data, and it is the cause of True and Apparent reading the same.  Using SOG for speed, would be calculating Ground Wind Speed.

Sure would be nice to have a choice of using SOG or STW. Like I had on my old NAVman Wind that i just replaced with an I60. Hardly use STW were i am.

Reply to Discussion

RSS

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Photos

  • Add Photos
  • View All

Latest Activity

Tom replied to Tom's discussion Pink "jelly fish" like icon meaning on chart
"I returned and got a picture. What does it mean?https://i.imgur.com/Du4JdEL.jpg"
Tuesday
Lasse Åhlander updated their profile
Saturday
Russell Herbert updated their profile
Jun 14
Jim Donald updated their profile
Jun 13
marcelo wainer replied to marcelo wainer's discussion Smart Pilot x-5
"Hello. I have a Smart Pilot X-5 and when is in AUTO its change the course always to port side and in 2 minuters its lost the way. I made the seatrial and recalibrate the compass but the problem persists. What can I do.?Thank you very much."
Jun 11
Michael Pappert updated their profile
Jun 3
Walter Karopczyc updated their profile
May 31
Bjarke M. Christensen updated their profile
May 30
Frank K replied to Dennis Murphy's discussion I have a C120 Classic with DSM 30,,I have the B60 thru Hull transducer what setting do I use under Transducer configurations,its temp and sonar only
"I have a DSM 30 and just installed a B60.  I was using a P79 before.  Selecting the setting above does not work for me.  Is the above information correct?"
May 26
Frank K updated their profile
May 26
Paul Grady updated their profile
May 19
Jim Capron updated their profile
May 12
Russ Lawrence replied to Tiago Menezes's discussion Night mode
"Running an a78---  I have installed V14.  Is there a version that gives us the option of a night color scheme as this time?  Or am I remembering my old Garmin system?"
May 10
Ori updated their profile
May 9
kenneth hiebert left a comment for kenneth hiebert
"After 4 years of owning Raymarine products I finally decided to join the forum. Although some of the posts are well beyond my technical understanding ,there are many layman's posts.I have also found it much easier to wire an airplane than my…"
May 8
kenneth hiebert updated their profile
May 8

© 2018   Created by Moderator - Raymarine, US.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service