The wheel rapidly spins back and forth, even on the lowest response setting, with my new EV-1 and hydraulic linear drive.  When motoring and there is very little load on the helm, a small correction will start the drive pumping back and forth and the wheel spinning back and forth.  If I put my hand on the wheel for a moment to stop the spinning everything is fine for awhile.

This does not happen when the helm is loaded up--when I'm sailing and there is a little bit of pressure on the helm.

The steering system is pretty tight--there is very little play between the wheel and quadrant.  There is a little bit of play, but not a lot, between the drive and the quadrant (maybe 1/8"??)

EV-1 course computer, P70 display, Raymarine rudder sensor and third-party hyrdraulic linear drive.

I don't know if the forum will allow me to attach two short videos--but I'll try.  One is the wheel and you can see I start the spinning back-and-forth by giving the wheel a little turn.  The other is a shot of the drive and quadrant when this is happening.

Views: 409

Attachments:

Reply to This

Replies to This Discussion

OK---so I removed the autopilot from the boat, had the software updated, reinstalled and I still do not have a "Rudder Damping" setting under menu>setup>autopilot>calibration>drive settings.

Also, I tested the rudder indicator unit

Green & red wires:

  • 5.1K ohms

Blue & green:

  • Hard port--3.55k ohms  
  • Center: 2.8K ohms  
  • Hard stbd: 1.9k ohms

Check if Calibration Lock is ON in Vessel Settings.  Make sure that is OFF before you will see rudder damping information.

I am having the same problem and this is very frustrating. EV1 with ACU400 p70 and rudder position sensor. 

Vessel is a 53' sailboat. Displacement is approx 55,000lbs. Steering system is a Whitlock Mamba and the drive unit is a Robertson HLD2000D dual hydraulic linear drive.

I have set the rudder damping to 9, but if the autopilot makes a correction, it begins this violent oscillating back and forth. 

Grabbing the wheel and stopping the oscillation will stop the process until it makes it's next correction and then it goes crazy again. 

Raymarine issued a tech bulletin here: http://forum.raymarine.com/printthread.php?tid=4389 but how does that help? 

I have left messages with Raymarine tech support on the phone and no one is calling back or addressing the issue? Can someone help? 

Thank you.

Reply to Discussion

RSS

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Photos

  • Add Photos
  • View All

Latest Activity

Tom replied to Tom's discussion Pink "jelly fish" like icon meaning on chart
"I returned and got a picture. What does it mean?https://i.imgur.com/Du4JdEL.jpg"
13 hours ago
Lasse Åhlander updated their profile
Saturday
Russell Herbert updated their profile
Thursday
Jim Donald updated their profile
Jun 13
marcelo wainer replied to marcelo wainer's discussion Smart Pilot x-5
"Hello. I have a Smart Pilot X-5 and when is in AUTO its change the course always to port side and in 2 minuters its lost the way. I made the seatrial and recalibrate the compass but the problem persists. What can I do.?Thank you very much."
Jun 11
Michael Pappert updated their profile
Jun 3
Walter Karopczyc updated their profile
May 31
Bjarke M. Christensen updated their profile
May 30
Frank K replied to Dennis Murphy's discussion I have a C120 Classic with DSM 30,,I have the B60 thru Hull transducer what setting do I use under Transducer configurations,its temp and sonar only
"I have a DSM 30 and just installed a B60.  I was using a P79 before.  Selecting the setting above does not work for me.  Is the above information correct?"
May 26
Frank K updated their profile
May 26
Paul Grady updated their profile
May 19
Jim Capron updated their profile
May 12
Russ Lawrence replied to Tiago Menezes's discussion Night mode
"Running an a78---  I have installed V14.  Is there a version that gives us the option of a night color scheme as this time?  Or am I remembering my old Garmin system?"
May 10
Ori updated their profile
May 9
kenneth hiebert left a comment for kenneth hiebert
"After 4 years of owning Raymarine products I finally decided to join the forum. Although some of the posts are well beyond my technical understanding ,there are many layman's posts.I have also found it much easier to wire an airplane than my…"
May 8
kenneth hiebert updated their profile
May 8

© 2018   Created by Moderator - Raymarine, US.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service