I have a new Dragonfly  model E7008 which I just installed on a small Keywest 176

I  loose bottom lock at speeds above 5 mph. I have tried several different locations for the transducer. I setup an arrangement using a 1x3 by 4ft extension which allows me to move the transducer without drilling new holes each time. I even tried clamping it on the side , well away from the motor etc. That didn't help, same results.

Ant thoughts would be appreciated.

Fred   Lighthouse Point, Fl.

Views: 119

Reply to This

Replies to This Discussion

Welcome to the Raymarine Technical Forum Fred,

Please add some digital photos to the discussion showing

  • the transom of the vessel,
  • underside of the hull (looking forward from the transom, and
  • a side profile of the transducer mounted on the transom.


It is very difficult to take the pictures you have requested since the boat is in the water. I have never had this issue before with either thru hull or transom mounted transducers, is there something that that makes this xducer very sensitive ? What should I look for?

As I stated I can easily move the transducer since it is on a temporary mounting arrangement. I notice there is a fair amount of slop in the  transducer mounting bracket, could that be causing the problem?

Fred

Fred,

The mount of the Dragronfly/CP100 transom mounted transducers features lash ... this is normal, and will permit the trailing end of the transducer to have as much as 1/2" of vertical play.  When operating in CHIRP mode, bottom should be maintained to well over 30 kts.  However, DownVision is a slow speed feature and you should not expect it function at speeds much greater than you have indicated.  Many have reported that the system functions best with the transducer's leading edge approximately one half of its thickness below the hull and its trailing edge angled slight downward.

Other than the guidelines provided above, it would be necessary to see some photos to make any further recommendations.

Reply to Discussion

RSS

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Photos

Loading…
  • Add Photos
  • View All

Latest Activity

Brent Meyer updated their profile
4 hours ago
Robert Garrett liked Robert Garrett's profile
Sep 13
James Coolbaugh replied to Michael McDonald's discussion Integrating ST60+ instruments to eS78 Chartplotter via Seatalk Conversion Kit
"Greetings, Thia may be a bit late,but I'll try. I just installed the eS78 MFD with the Quantum (wireless) radar, which I want to use with my existing ST60 series instruments. With my old radar, they interfaced fine, but with the new…"
Sep 8
martin schulman replied to martin schulman's discussion nmea connector- C 80 chartplotter to VHF
"I can give you very little help here. After jerking around with the connection for months I finally decided to skip it. The Standard Horizon, which works beautifully despite the small screen is below and required leaving the helm to read.  I…"
Sep 4
Peter Stewart replied to martin schulman's discussion nmea connector- C 80 chartplotter to VHF
"I am purchasing a Standard Horizon gx2200 vhf with GPS and AIS. I currently have a C80 MFD. On the back of the mfd the NMEA IN/OUT connection is available. Using a RO8004 cable with the appropriate connection on one end can I join up the C80 at the…"
Sep 4
COUCHSAILORS.com updated their profile
Aug 24
COUCHSAILORS.com replied to Steve C's discussion ST60+ Tridata Not Calibrating to SOG
"When I press reset to accept the SOG which I am seeing it beeps but still shows 0.0 and doesn't transfer the SOG to the speed. Please advise."
Aug 24
Tom Arnold updated their profile
Aug 22
Donald Evans replied to Lorenzo Vanni's discussion Raychart BC420 and Evermore SA-320
"All I can say is try getting your position by using the white wire! I know Ariel Cheng, she is just a temp. She doesn't know how to distinguish one wire from another. I used to deal with Evermore and found their receivers to be poor, thin wires…"
Aug 21
M.Catarall replied to Lorenzo Vanni's discussion Raychart BC420 and Evermore SA-320
"You say Correct it is White wire: Rx, imput signal not data out but data in as shown on reply from Evermore"
Aug 21
Donald Evans replied to Lorenzo Vanni's discussion Raychart BC420 and Evermore SA-320
"Seems you still don't understand what Cheng is saying."
Aug 21
M.Catarall replied to Lorenzo Vanni's discussion Raychart BC420 and Evermore SA-320
"Evermore ( Mrs Ariel Cheng ) answered me Today: Hello Lorenzo, Red wire: VCC power (+12V) Green wire: Tx, Output signal White wire: Rx, imput signal Black wire: Ground Gray wire: Shield wire, signal ground Blue wire: Not used I did not think anyone…"
Aug 20
Donald Evans replied to Lorenzo Vanni's discussion Raychart BC420 and Evermore SA-320
"You're still wrong. Evermore white wire is not the NMEA data out. And don't call me stupid. Get your facts right before commenting."
Aug 20
M.Catarall replied to Lorenzo Vanni's discussion Raychart BC420 and Evermore SA-320
"The information was not wrong when posted. I suggest you look at the date of the post before adding stupid comments"
Aug 20
Donald Evans replied to Lorenzo Vanni's discussion Raychart BC420 and Evermore SA-320
"Hahahahaha, you're all totally wrong. Should have bought it from www.gps-galore.co.uk The guy's an expert on these."
Aug 20
Brian Kidwell updated their profile
Aug 18

© 2017   Created by Moderator - Raymarine, US.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service